• Bezorging in heel Europa
  • Meer dan 20.000 artikelen
  • Voor ondernemers en particulieren
  • Gratis bezorging vanaf €150
088 4044040

Nu bereikbaar 

Grootste assortiment deurbeslag van de Benelux

Visuele voorstelling van de doornmaat en PC-maat van een slot

Maten van een slot

Wanneer men het heeft over de maten van een slot die ertoe doen, gaat het gegarandeerd over de PC-maat en doornmaat. Dit zijn de technische termen die vaak gebruikt worden in een bouwmarkt, productbrochures en montagehandleidingen. Het is dan ook raadzaam om uzelf in lezen over deze termen. Het zoeken naar het juiste deurbeslag gaat tevens makkelijker als u weet waar u naar zoekt.

Zoals eerdergenoemd, zijn er twee begrippen essentieel bij uw aankoop. Dit zijn:

  • PC-maat
  • Doornmaat

In dit blog leggen we u haarfijn uit wat beide begrippen betekenen. Eerst zal de PC-maat besproken worden, daarna de doornmaat van een slot.

PC-maat

De profielcilindermaat, ook wel bekend als de PC-maat, is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. In de afbeelding hieronder is weergeven wat hiermee bedoeld wordt. Het bovenste gat het krukgat en het onderste gat is het gat voor een profielcilinder. De afstand tussen deze twee gaten wordt ook wel hart op hart (afkorting h.o.h.) afstand genoemd.

De visuele voorstelling van de PC-maat van een slot

 

 

 

 

 

 

 

Het verschil tussen de afstanden van de sloten uit ons assortiment zit hem vooral in de toepassing van het slot. Op een nieuwe deur kunt u zelf de afstand nog bepalen. Als u een bestaande deur hebt met daarin al een slot en u wil deze vervangen, dan bent u genoodzaakt om een passend slot te vinden bij jouw situatie.

In veel gevallen wordt bij woningbouw een PC-maat van 55mm of 72mm aangehouden, afhankelijk van het gewicht van het slot. Let op, deze maten worden in Nederland gehanteerd. Heeft u een deur uit Frankrijk of België besteld met daarin een slot, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met andere maten

Doornmaat

Naast de PC-maat heb je ook een doornmaat. Dit is de afstand tussen de voorzijde van de voorplaat tot het hart van profielcilindergat of krukgat, afhankelijk van het type slot. In de afbeelding hieronder is de afstand tussen de twee meetpunten gegeven.

Visuele voorstelling van de doornmaat van een slot

 

 

 

 

 

 

 

De breedte tussen het gat en de voorplaat, de doornmaat, is belangrijk vanwege de fitting van het slot in de deur en de sluitplaat. Een te grote afstand kan er namelijk voor zorgen dat het slot uit de deur steekt en een te kleine afstand zorgt ervoor dat de deur niet gesloten kan worden.

Vandaar dat er voor elke situatie een oplossing bedacht is. Mochten onze standaardmaten niet voldoen aan uw situatie, dan kunnen wij onze leverancier raadplegen voor een passende oplossing. Ook geldt hier, dat buitenlandse deuren vaak afwijkende maten hebben dan de Nederlandse norm. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

 

Toepassing van doornmaat en PC-maat in de praktijk

Een visuele voorstelling van de meest gebruikte sloten is natuurlijk handig wanneer we het over nieuwe termen hebben. Daarom hebben wij in het overzicht hieronder de meest voorkomende sloten op een rijtje gezet.

  • Profielcilinder, drie standaard maten: 55,72 en 92mm (Figuur 1)
  • Sleutelgat met baardsleutel, twee standaard maten: 56 en 72mm (Figuur 2)
  • Rondcilinder, twee standaard maten: 73,5 en 78mm (Figuur 3)
  • Gat voor WC-sluiting drie standaard maten: 57,62 en 72mm (Figuur 4)
Meest voorkomende slotmaten en slottypes